Rörigt i korsningen. Foto: Tina Halldén / SR

Trasiga trafikljus gör korsning osäker

"Det är lite farligt, speciellt när man ska gå över med barnen"
1:41 min

I Uppsala har trafikljusen i korsningen Tycho Hedéns väg och Vaksalagatan samt korsningen Årstagatan och Vaksalagatan varit helt släckta sedan i måndags. Polisens råd är att undvika korsningen i största möjliga mån tills trafikljusen fungerar igen, men när det blir vet man inte.

Det är inte lätt vare sig för bilarna att komma fram eller för de gående att ta sig över korsningen vid de fyra mackarna. Det rullar väl på om än väldigt kaosartat vid gamla E4:an, alltså korsningen Tycho Hedéns väg och Vaksalagatan. Upplandsnytt träffade en kvinna och två barn som precis lyckats ta sig över vägen.

Hur kändes det att gå över vägen här?

– Jobbigt, stressigt faktiskt. Det är lite farligt, speciellt när man ska gå över med barnen alltså, de respekterar inte, utan bara kör på.

Ja, det gäller att vara extra vaksam och försiktig i den här korsningen nu. I onsdags fördes en person till sjukhus efter att tre bilar krockade här. Det är oklart hur allvarliga skadorna blev, men klart är att korsningen vid Tycho Hedéns väg och Vaksalagatan inte är en säker plats just nu.

Vi pratade med en bilist som just kört genom korsningen och stannat på en av mackarna. 

Hur var det?

– Ja, det känns ju knöligt. Man får ju ha koll på alla håll och kanter och sen är det flera filer åt alla håll så det är, ja, det är jobbigt.

Det har ju varit så här sedan i måndags, vad tänker du om det?

– Inkompetenta människor som inte kan fixa det.

Från Uppsala kommun säger man att man håller på att arbeta med problemet, men man vet fortfarande inte vad felet är exakt och man kan inte ge några besked om när det ska vara åtgärdat heller.

Men vad ska man göra i sådana här lägen då, ställa ut en polis i korsningen som får dirigera på klassiskt vis? Vi frågade Örjan Brodin som är trafikpolis i Uppsala.

– Det skulle kunna vara en kortsiktig lösning möjligtvis, men det har inte blivit gjort hittills i varje fall. Det får ju rulla på, det viktigaste är väl att be folk att undvika den där korsningen i möjligaste mån så är det ju lättare att ta sig fram.

Vi har sökt ansvariga på Uppsala kommun under dagen för att få veta varför det tar så lång tid att laga trafikljusen, men utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".