Flygblad. Foto: Stefan Bladh / SvD / SCANPIX

Främlingsfientliga flygblad upprör

Robinson Yáñez i Årsta: ”Jag är beredd att ta diskussionen”
1:33 min

I Norra Årsta i Uppsala har en organisation som kallar sig Svenska Motståndsrörelsen delat ut flygblad och satt upp affischer under veckan. En del av dem som bor i området har tagit illa vid sig av det här.

Robinson Yáñez är en av dem som bor i Norra Årsta och han blev upprörd när han såg flygbladen.
– Det står att ”mångkultur är skadligt för dina barn och barnbarn. Vi tar striden”, säger han.
– Det är skrämmande. Vi som har bott här i Sverige ganska lång period, jobbar, betalar skatt och sliter precis som alla andra – varför ska jag få en sådan? Är jag inte alls välkommen här eller?

En grupp som kallar sig Svenska motståndsrörelsen har alltså delat ut flygblad och satt upp affischer i norra Årsta i Uppsala. På flygbladen skriver man bland annat att ”mångkultur är skadligt för dig och dina barn” i samma typsnitt som varningstexter på cigarettpaket. Personer som Upplandsnytt pratat med i norra Årsta, som inte vill medverka i radio, säger sig vara illa till mods över de flygblad man fått i sina brevlådor.

Inte heller Svenska motståndsrörelsen vill ställa upp på en bandad intervju. Men Robinson Yáñez vill se en öppen debatt och säger sig vara beredd att själv ta den om tillfälle ges.
– Konfronter mig till exempel! Jag kan svara på en del frågor, om varför vi hamnar här i Sverige. En del unga killar som hamnar i sådana här kretsar, vet ingenting om detta. Jag tycker synd om dem. Jag har bott här i Sverige i 20 år, jag tänker stanna här i Sverige och fortsätt jobba, betala skatt och fortsätta sköta mig.
– Såklart vill jag ta diskussionen med dem – för att kunna gå vidare, säger Robinson Yáñez i Årsta.

Kalle Hedström Gustafsson
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".