Polisbil. Foto: Johan Nilsson / Scanpix
Tierp

Rånförsök under pistolhot

Andreas Pallinder, Uppsalapolisen: ”Tryckte pistolliknande föremål i sidan”
3:38 min

En kvinna utsattes vid 20.40-tiden i går kväll för ett rån under pistolhot utanför Coop på Grevegatan i centrala Tierp. En okänd och maskerad gärningsman hoppade in i kvinnans bil och försökte råna henne på pengar. Polisen söker nu vittnen till händelsen.

Kvinnan ska ha klarat sig fysiskt oskadd. Hon lämnade aldrig ifrån sig några värdesaker.

– Det är en kvinna som varit och handlat och går ut till sin bil. När hon sätter sig i bilen kommer det in en man från passagerarsidan och sätter sig bredvid henne. Han är maskerad och säger att han ska ha pengar samtidigt som han håller ett pistolliknande föremål i handen. Sen trycker han det pistolliknande föremålet i sidan på henne och upprepar att han ska ha pengar annars kommer han skjuta, säger Andreas Pallinder, förundersökningsledare vid Uppsalapolisen.

– Kvinnan blir givetvis livrädd och lyckas kasta sig ut ur bilen på förarsidan. Då springer mannen från platsen och vi spårar med hund och sista spåret är 200 meter bort norrut längs Grevegatan. Där tappar hundföraren spåret.

Så ni har ingen misstänkt just nu?
– Nej, vi har inte det, så vi är väldigt intresserade av iakttagelser. Om allmänheten har sett en person som kan stämma in på signalementet i närheten av affären före om han kan ha stått och spanat eller när han sprang och så vidare.

Hur mår kvinnan?
– Hon är givetvis chockad. Men fysiskt i övrigt oskadad. 

Finns det risk att mannen slår till igen?
– Det är givetvis svårt att uttala sig om. Men vi har inte sett några sådana händelser tidigare, inte sett ett mönster. Svårt att säga, men jag bedömer inte att det finns någon påtaglig risk just nu.

Signalementet på gärningsmannen är en ung man ungefär 15-20 år gammal, mörkt klädd, iförd rånarluva och ungefär 170 centimeter lång.

Under dagen förhörs kvinnan igen och polisen knackar dörr i Tierp. Rånförsöket rubriceras som grovt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".