Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Bilister drabbas av stenskott vid stenkross

"Det slår rätt mot rutan"
2:28 min

Längs väg 288 mellan Uppsala och Östhammar har flera bilister den senaste tiden råkat ut för stenskott, alltså märken och sprickor i vindrutorna. Boende längs vägen misstänker att det är stentransporter från Uppsalakrossen som är orsaken.

Stenarna och gruset flyger av flaken i farten och träffar bilarna som kör bakom. Kristina Andersen har råkat ut för det här flera gånger.

– Jag åker på den här vägen ofta, för vi bor här borta. En gång när jag var cirka 150 meter från utfarten från krossen så kom det ut en lastbil i en väldig fart för den ville väl hinna före mig ut på vägen. Och då kom det massor med smågrus och sten. Och så slog det rätt på rutan, säger Kristina Andersen.

Blev det något märke?

– Javisst.

Kristina Andersen säger att hon träffat andra som också bor längs vägen och som reagerat på samma sak. Att grus- och stentransporterna från Uppsalakrossen sköts på ett dåligt sätt. Inga presenningar över lasten, vilket leder till att grus och sten ibland flyger av och träffar bakomliggande bilars vindrutor, menar hon.

– Titta här. Här är en ganska stor. Och den där började med en sten, säger hon och pekar på en spricka som delat sig åt tre håll mitt på den övre delen av vindrutan.

Hur många märken är det totalt här?

– Det är väl en fem stycken.

Rutan på Kristinas bil kommer att kosta cirka 1500 kronor att byta ut, säger hon.

Från Uppsalakrossen hämtas sten och grus till mängder med olika verksamheter. Det kan vara vägbyggen, som t ex bygget som just nu pågår längs 288:an. Men det kan också handla om helt andra arbeten som stenen används till. Och Uppsala kommun har också en egen verksamhet i närheten. Därför är det svårt att veta exakt vem som ansvarar över just det som Kristina Andersen och andra bilister längs vägen varit med om.

På plats vid Uppsalakrossen träffar vi Conny Söderholm på Svevia. Han är platschef för vägbygget. Han säger att ansvaret över hur transporten av sten och grus sker ligger helt och hållet på varje enskild lastbilsförare:

– Jag kan inte svara på exakt hur många bilar som rullar ut och in här varje dag. Men det är en hel del som hämtar här, de andra entreprenörerna också. Om det är någon som fått något stenskott eller nåt så ligger ansvaret på transportören, alltså lastbilschauffören. Och det är många aktörer från Uppsala som har del i det här, säger Conny Söderholm.

Kan ni ändå försöka påverka era lastbilschaufförer så att de säkrar lasten så att ingenting faller av?

– Ja, vi har ju ett krav till vår entreprenör att chauffören skall se till att han inte kan åverka nånting ute i trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".