Uppsala

Miljöpartiet kräver ny avfallsplan

1:35 min

Nu kräver Miljöpartiet i Uppsala att kommunen tar fram en ny avfallsplan, det efter Upplandsnytts rapportering om sophantering de senaste dagarna. Det behövs både fler och modernare insamlingsstationer, säger partiets kommunalråd Maria Gardfjell.  

– Uppsala ligger jättedåligt till när det gäller insamling av förpackningar, jämfört med många andra städer. Vi i Miljöpartiet menar att vi behöver ta fram en ny avfallsplan, konsumtionen har ändrats mycket på senare år, vi konsumerar mat också ute där vi står och går, säger kommunalråd Maria Gardfjell (MP).

Blir det inte väldigt många insamlingskärl som måste finnas i Uppsala för att möta det beteendet?

– Jomen, det här kan man göra på moderna och smarta sätt. Man kan lösa det genom att stoppa in till exempel glas i ett hål i väggen och så står själva igloon i ett garage, då slipper man problemet, säger Maria Gardfjell.

Maria Gardfjell ger den borgerliga majoriteten underkänt och menar att inget hänt sen senaste avfallsplanen togs 2004. Ansvarigt kommunalråd för miljöfrågor är Stefan Hanna, Centerpartiet:

 - Om det finns planer som inte har uppdaterats så kommer vi att göra det. Inte minst källsortering har stor betydelse för hur vi kan återanvända allt det avfall vi skapar, och det arbetet kommer vi fortsätta med att förbättra.