Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Utesluter inte hot"

Rättegången om en skottlossning i Läby i utkanten av Uppsala i december förra året fick skjutas upp sedan brottsoffret, en 25-åring som sköts i båda benen, inte dök upp nu på morgonen. Mannen har haft en hotbild mot sig efter skottdramat.

I dag skulle rättegången i Uppsala tingsrätt hållas mot två män som står åtalade för skottdramat. Men offret själv dök aldrig upp så rättegången fick avblåsas.

Och polisen har bedömt att det funnits en hotbild mot den 25-årige man som skottskadades - efter skottdramat.
– Ja han uttalade sig direkt efter det här om att han var rädd och ville ha hjälp med sin säkerhet, säger kammaråklagare Elin Blank.

Mannen har också sedann han lämnade sjukhuset haft personskydd och troligen inte vistats i Uppsala där han bodde före skottdramat.

Det var på natten till den 16 december förra året som 25-åringen sköts med sammanlagt sex skott i benen innan han lämnades i snön vid vägkanten vid riksväg 72 utanför Uppsala.

Den skottskadade mannen kunde hjälpa polisen att inom kort gripa två misstänkta: en 18-åring och en 23-åring. Det är också dem som nu ska ställas inför rätta för grov misshandel, grovt vapenbrott och för att ha stulit 25-åringens mobiltelefon. Dom båda har nekat till att över huvud taget ha varit på platsen.

Bakgrunden till skjutningen ska vara att den skottskadade mannen var skyldig dem pengar.

Enligt vad som framkommit i polisutredningen finns ingen tydlig koppling mellan skjutningen och gängkriminalitet, men den skottskadade mannen har själv sagt att haft anknytning till ett kriminellt gäng.

Vad är er teori kring att han inte dök upp?
– Det är svårt att säga, poliser hade kontakt med honom i fredags och då sa han att han skulle komma. Och om det är någonting som sedan gjort att han valt att inte komma, eller om han fått förhinder och inte lyckats meddela på något sätt har jag svårt att spekulera i, säger kammaråklagaren Elin Blank.

Kan han ha blivit hotad?
– Jag kan inte utesluta någonting. Det vi hoppas nu är att man vi ska kontakt med honom och göra upp om hur och när han kan medverka vid en förhandling naturligtvis.

Vad händer nu?
– Då ansåg jag att det var hinder för förhandlingen eftersom han måste vara med och berätta. Då ställde tingsrätten in dagens förhandling och satte ut en ny tid till på fredag. Så får vi hoppas att vi får hit honom tills dess eller i vart fall får kontakt med honom, säger Elin Blank.

Ännu på eftermiddagen hade polisen inte lyckats komma i kontakt med mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".