Tierpspolisen ska börja med hembesök. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
TIERP

Polisen på hembesök

"Det är två civilklädda poliser som åker hem till en familj"
4:29 min

Polisen i Tierp och Älvkarleby börjar nu göra hembesök hos unga som de misstänker använder narkotika. Det här är en del i arbetet med att fånga upp ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet eller drogmissbruk eller misstänks fara illa.

– De är inte planerade, föräldrar och ungdom vet inte att polisen kommer. Det är två civilklädda poliser som åker hem till en familj på eftermiddagen och man ber om att få komma in och diskutera och polisen kan då berätta att det finns en oro, att vi har fått in information om att den här ungdomen har visat ett intresse för narkotika, säger Ulrika Hillerstig på tierpspolisen.

Det här har ju redan gjorts i Linköping, hur reagerar föräldrar när två poliser knackar på dörren i ett sådant här ärende?

– Jag är helt övertygad om att föräldrar blir oerhört tacksam över att de får information om att det finns en oro, att börja röka, snusa i tidig ålder, börja använda alkohol tidigt, vara ute i olika grupper sena kvällar och nätter, att umgås med äldre kända personer av polisen. Då anmäler vi alltid till socialtjänsten, det är vi skyldiga att göra när vi misstänker att ett barn far illa och då informerar vi alltid föräldrarna direkt när vi får den här informationen.

Hur länge ska den här satsningen pågå?

– Från nu första februari till sista januari nästa år. Sedan gör vi en utvärdering av det, säger Ulrika Hillerstig.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".