1 av 8
Den cylinderformade tanken har stått och rostat i flera år. Foto: Alexander Gagliano/SR
2 av 8
Cirka sex meter lång och två och en halv meter bred. Foto: Alexander Gagliano/SR
3 av 8
Hålet tillräckligt stort för ett barn. Foto: Alexander Gagliano/SR
4 av 8
Tanken står på en grusplan ett stenkast från ett bostadsområde. Foto: Alexander Gagliano/SR
5 av 8
Tanken är fullständigt nedklottrad. Foto: Alexander Gagliano/SR
6 av 8
Ytan vittrar sönder lätt. Foto: Alexander Gagliano/SR
7 av 8
Här står tanken. Karta: Google maps
8 av 8
Pia Bech, boende i området. Foto: Alexander Gagliano/SR
Uppsala

Vem har dumpat tanken?

"Tänk om ett nyfiket barn tar sig in där"
2:41 min

Den är gigantisk, sönderrostad och ser ut att innehålla diesel eller olja. Men ingen har forslat bort den på flera år och nu har boende i närheten tröttnat.

Vad vet du om det här? Känner du till fler objekt som ligger och skräpar? Kommentera här!

I området Eriksberg i Uppsala har en gammal tank, som dumpats på en grusplan för flera år sedan, ännu inte forslats bort av kommunen - trots flera klagomål genom åren.

- Varenda gång jag åkt förbi så har jag undrat vad det är i den. Tänk om det är nåt farligt! Den har ju stått där länge, säger Pia Bech.

Hur länge?

- Jag har ju bott här nu i tre år drygt. Och jag har sett den den sen dess.

Mellan Karlsrogatan och Ekebyvägen i Uppsala, i den sydöstra delen av fotbollsplanerna vid Ekebyvallen, ligger det sedan ett antal år tillbaka en stor rostig tank. Den ser ut att vara någon sorts olje- eller dieseltank och ligger vid sidan av en grusplan i närheten av några buskar och träd. Den är cirka sex-sju meter lång och drygt två meter bred:

Uppsala kommun har genom åren fått in flera klagomål på att tanken står här. Många är oroliga, både för vad den kan innehålla och för vad som kan hända ett barn som leker vid eller i den:

- Man tror ju att det kan vara nånting som är giftigt. jag menar, om det är ungar som springer och leker och blir nyfikna så kan de ju ramla ned, säger Pia Bech.

När Upplandsnytt besöker platsen så ser vi att det finns en öppning på ovansidan av tanken. En titt ned visar att den inte innehåller olja eller diesel. Däremot tegelstenar. Mängder med tegelstenar som slängts i av någon anledning.

Kommunens miljökontor fick i april 2009 in ett klagomål på att denna tank stod här. En tjänsteman åkte då ut och tittade på den, men konstaterade snabbt att det inte var nån omedelbar miljöfara.

Det första man misstänkte var att den härstammade från gamla macken som låg på Karlsrogatan tidigare, men det gör den inte. Fritids- och Naturkontoret fick då ärendet på sitt bord och lovade att forsla bort den. Men tanken står där än i dag.

Vi har försökt nå Lena Lantz, chefen för Fritids- och Naturkontoret, för en kommentar - men inte lyckats.

Pia Bech, som bor i området, tycker att det är dåligt av kommunen att inte ta bort den snabbt:

- Skitdåligt, tycker jag. De borde ta det på allvar om folk är oroliga. Det är väl bara att ta bort den, ska det vara ett problem eller?

Hur tror du att Uppsala kommun hade agerat mot en privatperson som hade haft en sån här tank ruttnandes på sin tomt?

- Ja, då skulle det ha gått fort! Det tror jag, säger Pia Bech.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".