Uppland

Många fler ansöker om skuldsanering

"En väldigt stor grupp av människor som inte beviljas skuldsanering"
1:30 min

Allt fler svenskar söker hjälp för att sanera sina skulder. Under förra året ökade antalet svenskar som beviljades skuldsanering med 21%.

I Uppland var det dessutom en 48-procentig ökning i antalet ansökningar. Men Agneta Wiman-Marklund, enhetschef på Konsument Uppsala, tror inte att det beror på att folk har större skulder och större problem.

– Nej, det tror jag egentligen inte att det är så att det är så många fler som sitter i en skuldsaneringsproblematik, men jag tror att skuldsaneringslagen som institut eller över huvud taget att det finns hjälp att få, att det har spridit sig, i större utsträckning. Vi pratar mer om skuldsättning i dag än vad vi har gjort tidigare tillbaka.

Vad krävs då nu för att man ska få skuldsanering?

– Ja, det krävs ju att man inte ska klara av att betala av sina skulder och att det ska ta mer än 15 år, eller cirka 15 år, i stället för som praxis hade utformats under åren här, till att det rörde sig om mellan fem och tio år. Så den här tiden har förlängts väldigt och det som blir galet med det kan man säga, det är att man måste ligga under existensminimum och inte ha något att betala med. Då kan man få skuldsanering för då kommer man ju aldrig klara av att betala dem. Eller att man har så otroligt stora skulder så att även om han ett betalningsutrymme, kommer det ta mer än 15 år. Så en väldigt stor grupp av människor här mittemellan som kanske har vanliga jobb och en vanlig inkomst som har lite mindre betalningsutrymme, som klarar av att betala sina skulder på 15 eller 16 år eller däromkring. De beviljas inte skuldsanering så som det ser ut i dag.

Så du menar att det är ganska många som inte får skuldsanering i Uppland som faktiskt skulle behöva?

– Ja, absolut. Det är självklart så att man känner väldigt mycket för de barn som lever i skuldsatta familjer och gör det under hela sin uppväxt då, att man inte kan se någon ljusning längre fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".