Ohygienisk Sushibar i Uppsala riskerar stängas

Miljökontoret i Uppsala kräver att restaurang Sushi Baren på Drottninggatan får sitt tillstånd indraget. Detta sedan en inspektion avslöjat allvarliga brister i livsmedelshygienen

Det var vid en inspektion tidigare i år som kommunens hälsoskyddsinspektörerna upptäckte att Sushi-restaurangen byggts om utan att detta anmälts och blivit godkänt av miljökontoret.

Den omgjorda lokalen var i ett sådant skick att det inte gick att upprättahålla en god livsmedelshygien. T ex var städutrymmena borttagna och det fanns inget rum där kökspersonalen kunde byta om.

Personaltoaletten hade också flyttats och saknade ett förrum och vette därför direkt i ut i det utrymme där maten görs iordning. Karin Svensson, en av inspektörerna, berättar att bakterier då riskerar spridas till maten. 

Omid Parsa som driver restaurangen vill inte ställa upp på en intervju med Upplandsnytt utan hänvisar till sin advokat Staffan Krueger. Advokaten säger att det var den förre ägaren som gjorde ombyggnationen med alla brister. 

Förutom den olagliga ombyggnaden som gör att miljökontoret nu vill stänga hela restaurangen fann också inspektörerna ett 30-tal andra allvarliga brister i mathanteringen. 

På bänken intill toaletten kokade man pasta på en kokplatta, i exponeringskylen i baren låg rå fisk i en temperatur på + 15. Enligt lagen får det bara vara högst + 2 grader eftersom risken för att fisken blir dålig ökar i värmen.

Årligen drabbas ca en halv miljon människor i Sverige av matförgiftning. Hur många som drabbas efter att ha ätit mat på ohygienska restauranger finns det ingen statistik på men hälsoskyddsmyndigheterna ser mycket allvarligt på restaurangägare som inte inte följer reglerna.

På onsdag fattar miljö- och hälsoskyddsnämnden beslut om restaurangen ska få sitt tillstånd indraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista