Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
AKADEMISKA SJUKHUSET

Kritik mot ekonomin

"Man har fokuserat mer på marknadsföring och forskning än ekonomi"
1:56 min
Bättre styrning och bättre ekonomisk koll behöver Akademiska sjukhuset visar en utredning. Foto: August Bergkvist/SR

Cheferna måste bli bättre på ekonomi och styrning. Det är ett par av slutsatserna i den utredning som en revisionsfirma gjort efter höstens turbulens vid Akademiska sjukhuset då flera höga chefer slutade. Samtidigt står det klart att sjukhuset har stora problem med ekonomin.

– Som vi har uppfattat det har man de senaste året mer fokuserat mer på sjukhusets forsknings och utvecklingsfrågor, alltså marknadsföring, än jobba med en ekonomi och balans. Med det tycker vi då att man måste jobba med de både de här sakerna, alltså både med sin produktion och ekonomiska resultat och sin marknadsföring,  säger Roine Gillingsjö från PricewaterhouseCoopers som sammanställt utredningen.

Det var i början på vintern som landstingsledningen bestämde att anlita en konsult för att analysera Akademiska sjukhusets situation. Detta efter att det visat sig att sjukhusets ekonomi plötsligt visade stora underskott, vilket också ledde fram till att sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla lämnade sin tjänst.

En rad personer inom sjukhuset och även en del utanför sjukhuset har nu intervjuats av konsultföretaget, och i dag höll landstinget presskonferens för att presentera vad konsulterna kommit fram till.

Det handlar mycket om att sjukhuset bör ha tydligare mål, tydligare strukturer, att alla ska förstå vilka uppdrag sjukhuset har, konsulterna tycker att sjukhusets sju divisioner har haft mer intresse för den egna divisionen än sjukhuset som helhet, och det sägs också att den avgångna sjukhusdirektören enligt de personer som intervjuats, inte varit tillräckligt närvarande i arbetet med att styra ekonomin och produktionen.

Den nu tillförordnade sjukhusdirektören Björn Ragnarsson har minskat på ledningsgruppen, som under Marie Beckman Suurkülas ledning ökade till 18 personer. Ragnarsson har också i uppdrag av landstingsdirektören Kerstin Westholm att försöka sätta i gång de personalbesparingar som beslutades 2008 men inte genomförts.

Men ni talar egentligen inte om några organisatoriska förändringar?

– Nej, vi talar om att vi ska träffas oftare. Vi behöver ha ett mycket nära samspel, mellan ägare och sjukvårdsproducenter.

Ni tänker spara 200-300 miljoner under några år, kommer det något stor sparpaket eller hur ska det gå till?

– Vi kommer precisera det som vi gjorde förut, då la vi ju en större summa på årsarbete, och återkommer med det inom kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".