Akademiska sjukhuset. Foto:Staffan Claesson/Scanpix
Akademiska sjukhuset

"Staten borde ta över"

"Hoppas att vi snart får ny direktör"
1:31 min

Ansvaret för Akademiska borde gå tillbaka till staten. Det säger Anna Rask Andersen, ordförande i Upplands allmänna läkarförening efter den rapport om sjukhuset som igår presenterades av ett konsultföretag.

En del av kritiken i rapporten pekade på att Akademiska haft en svag ledning som inte haft tillräcklig fokus på ekonomin.

I höstas stod det klart att Akademiska sjukhusets ekonomi visade stora underskott. Det ledde fram till att sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla lämnade sin tjänst. Så i början av vintern beslutade landstingsledningen att anlita en konsult för att analysera sjukhusets situation.

Under hösten har en rad personer både inom och utanför sjukhuset intervjuats av ett konsultföretag. Målet var att se hur dessa personer upplevt bland annat sjukhusledningens arbete.

Igår eftermiddag höll landstinget presskonferens för att presentera vad konsulterna kommit fram till. Och det visade sig, som vi berättade igår, att sjukhuset inte haft tillräckligt tydliga mål. Konsulterna menar vidare att sjukhusets sju divisioner har haft mer intresse för den egna divisionen än sjukhuset som helhet. Det sägs också att den avgångna sjukhusdirektören inte varit tillräckligt närvarande i arbetet med att styra ekonomin och produktionen.

Anna Rask Andersen, ordförande i ordförande i Upplands allmänna läkarförening, menar att det viktigaste just nu är att fort få fram en ny direktör.

Den nu t f sjukhusdirektören Björn Ragnarsson har minskat på ledningsgruppen, som under Marie Beckman Suurkülas ledning ökade till 18 personer. Ragnarsson har också i uppdrag av landstingsdirektören Kerstin Westholm att försöka sätta i gång de personalbesparingar som beslutades 2008 men inte genomförts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".