En lastare med timmer på Setra såg i Heby Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Egyptenkris drabbar uppländsk export

"Egypten är väldigt viktigt för oss"
1:49 min

Egypten är en viktig marknad för svensk och uppländsk träexport. Drygt en miljon kubikmeter exporteras dit varje år, mestadels furu. I och med oroligheterna i landet har Setras sågverk i Uppland fått ställa in alla leveranser.

Enligt Jerker Nyström som är affärsområdeschef för furu, betyder den egyptiska marknaden mycket.

– Det är väldigt viktigt för oss. Egypten är en stor marknad för furuproducenter.

Hur kommer det sig att Nordafrika och Egypten är en så stor marknad?

– Den här regionen är ju en tillväxtmarknad där man har en väldigt ung befolkning och de behöver bostäder.

Dessutom har Egypten inte så mycket egen skog att ta av och det är just furu som är det träslag Sverige säljer mest av.

Enligt Skogsindustrierna går närmre 25 procent av de svenska sågverkens export till Nordafrika och Mellanöstern och till bara Egypten går 9 procent av hela träexporten.

Men det är inte bara sågverksföretagen som påverkas av krisen i Nordafrika. Andreas Åström från Stockholms Handelskammare menar att Egypten är en stor marknad överlag:

– Sedan 2004 så har exporten till Egypten ökat med 95 procent och det är då nationella siffror så att det är klart att Egypten, som ju då är det näst största exportlandet i Afrika för svensk del, är av betydelse. För Uppländsk del så är det klart att läkemedel och kanske då framför allt trävaror är ju de företagen som berörs i högst grad av de utmaningar som vi nu ser.

Även om furuleveranserna stoppats är Jerker Nyström från Setra sågverk ganska hoppfull om att konsekvenserna inte ska bli alltför stora:

– Det har börjat att lätta. Man har öppnat banker och det börjar återgå till mer normala, ordinarie affärsförbindelser. Vi vet inte vad som kan hända, men vi tror ändå att det kommer att stabiliseras och att affärerna kommer att rulla igång här under våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".