Uppsala

Upphandling av äldreboenden avbryts

"Det saknas skriftlig dokumentation"
2:02 min

Upphandlingen av fyra äldreboenden i Uppsala kommun avbryts. Skälet är att den tilltänkte leverantören inte har kunnat styrka sina ekonomiska förutsättningar, det beslutade äldrenämnden igår. Roger Jo Linder, direktör på Uppsala kommuns kontor för hälsa, vård och omsorg förklarar varför.

Det handlar om vård- och omsorgsboendena Björkgården, Granbommen, Lillsjögården och Skogsgården. Nu planeras i stället en ny upphandling av boendena.

– Det här företaget har inte kunnat leverera in den skriftliga dokumentation som vi har krävt i tid, säger Roger Jo Linder, direktör på Uppsala kommuns kontor för hälsa, vård och omsorg förklarar varför.

Vad hade ni behövt?

– Det är framförallt skriftlig dokumentation omkring de ekonomiska förutsättningarna, det vill säga, företagets ekonomiska muskel.

Är ni osäkra på om företaget skulle ha klarat av att driva de här fyra hemmen?

– Den här processen har tagit så pass lång tid så nu var vi tvungna att avbryta förhandlingen. Man har alltså inte levererat in de dokument som vi har krävt.

Vad betyder det för de fyra boendena nu, hur ska de drivas framöver under tiden nu?

– Det finns ju en överenskommelse med den kommunala producenten Vård och bildning att de ska driva det här till övertagandet den 1 maj och idag har vi inlett överläggningar med Vård och bildning om ett fortsatt engagemang och ansvarstagande när det gäller vården för de här fyra boendena.

Erkki Mäkelä, vd för Nordic Senior Service, hur kommenterar du den avbrutna upphandlingen?

– Jag har inte så mycket att kommentera just nu för jag har sökt de ansvariga på Uppsala kommun för att diskutera det här tillsammans med dem. Men ingen av dem har behagat kontakta oss.

Så ni har inte fått något besked om det här?

– Inte annat än via ABC-nyheterna igår kväll och Upsala nya tidning. Det är beskedet som vi har fått. Det tycker vi är väldigt märkvärdigt. Vi är väldigt bestörta, speciellt att man inte kontaktar oss före man kontaktar media.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".