Plogföraren Henrik Mattsson såg hur glaset i en busskur gick sönder av sig själv. Foto AugustBergkvist/SR
Krossade busskurer

Misstänkt vandalisering kan ha varit vädret

"En smäll så var alla rutor ur"
2:06 min

På kort tid har glaset i 35 busskurer i Uppsala förstörts. Huvudteorin fram tills nu har varit att det handlat om vandalisering. Ett vittnesmål har dock fått bolaget som sköter kurerna på andra tankar. När plogföraren Henrik Mattsson var ute och arbetade en solig och kall morgon såg han hur rutorna plötsligt gick sönder av sig själva.

– Jag skulle precis köra upp på trottoaren och sanda när rutorna small ur. En smäll så var alla rutor ur och det stod ju tre kvinnor därinne som blev alldeles nedsprutade med glas, så det var en rejäl smäll, säger Henrik Mattsson.

Henrik hade just varit till Gränby centrum och sett en krossad busskur när han på håll närmade sig kuren intill en hamburgerrestaurang på Fyrislundsgatan. Kvinnorna i kuren såg chockade ut efter smällen, men ändå oskadda. Snabbt klev de på en buss och försvann. Det var alltså ingen som slog eller kastade något mot rutorna, det fanns heller inget fordon alldeles i närheten som skulle kunnat ha orsakat stenskott eller vibrationer.

Henriks teori är vädret. Den aktuella morgonen var kall samtidigt som vintersolen gassade på ordentligt.

– Det var ju fyra minus ute tror jag och strålande sol. Säkert blev det spänningar som slår ur dem av solvärmen. Kallt järn och varm sol, det hör väl inte ihop riktigt.

På polisen klassar man dom trasiga kurerna som skadegörelse. Trots att det handlar om ett antal kurer på flera olika ställen har man inte fått in några samtal från allmänheten. Någon utredning pågår inte.

Företaget JCDecaux äger och sköter flera av de förstörda kurerna. För det mesta handlar det om skadegörelse eller kollisioner när kurer hittas med trasiga rutor. Företagets tekniska chef Micael Nilsson säger att man tar vittnesmålet från Uppsala på största allvar.

– Det är ju härdat glas som ska vara betydligt tåligare än vanligt glas. Det är intressanta iakttagelser för oss som vi kommer behöver titta närmare på, om det har varit något problem med uppsättningen av glasen eller om det är några avvikelser i tillverkningskedjan, säger Micael Nilsson på JCDecaux.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".