Nya skolbesparingar upprör lärare

Risken för nya nedskärningar i Uppsalas grundskolor nästa år får nu lärare att reagera. Besparingar på motsvarande 40-50 lärare kan bli följden av den budget som politikerna lagt, och enligt Helena Ling, lärare på Bergaskolan, kan en sådan personalminskning bli förödande...

Tjänstemännen på Uppsala kommuns barn- och ungdomsenhet har räknat ut vilka effekter som politikernas skolbudget för nästa år faktiskt kommer att få, beräkningar som Upplandsnytt kunde redovisa i morse.
Motsvarande mellan 40 och 50 lärartjänster måste sparas in inom Uppsalas grundskolor, det är tjänstemännens bistra prognos.

Läraren Helena Ling förstår inte hur det ska gå att genomföra. Hon säger att lärarna redan i dag känner dåligt samvete för att man inte hinner med alla elever, och att mycket av det man som lärare vill åstadkomma pedagogiskt inte är möjligt i dagens skola.

Kommunens grundskolechef Pelle Pettersson är överraskad över dom nya beräkningarna. Han hade hoppats slippa fler besparingar, men nu kommer man att tvingas spara in på personal, säger han:

- Vi har inga andra kostnader att knapra på...


Kontakta reportern:
Mårten.Nilsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".