Ny klotterlag används inte

För att minska klotter och annan skadegörelse kom en ny lag vid årsskiftet. Men den nya tuffare lagen har inte använts av polis och åklagare i Uppsala län, trots att antalet polisanmälningar om klotter fortsätter att öka här.

Den nya lagen ger polisen möjlighet att kroppsvisitera en misstänkt innan personen har börjat klottra. Polisen har också rätt att beslagta klotterfärg innan man hunnit använda den, eftersom det sedan årsskiftet är straffbart också att ha försökt klottra.

En annan förändring är att straffen kan bli hårdare. Maxstraffet för skadegörelse höjdes från 6 månader till 1 års fängelse. Än så länge har inte Uppsala tingsrätt någon dom där den nya lagen har använts. Men ändringen av maxstraffet för klotter kommer att färga av sig på rättspraxis, tror Thomas Bälter Nordenman, ungdomsåklagare vid åklagarmyndigheten i Uppsala län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista