Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förskolebarn föll i Fyrisån

Henrik Jansson: ”Ett par sekunder senare och han hade legat under isen”
3:08 min
Henrik Jansson, som drog upp pojken ur vattnet, vid Eddaspången. Foto: Mårten Nilsson

Ett förskolebarn i treårsåldern räddades i förrgår av en privatperson ur en vak i Fyrisån i Uppsala. Det var en grupp på tio barn från Fyrisvallens förskola som befann sig vid ån för att mata änder när pojken i ett obevakat ögonblick hoppade ur barnvagnen och rusade ner på Fyrisåns is. Henrik Jansson råkade passera förbi och märkte vad som hände:

Det var den 9 februari som två pedagoger var ute med tio barn i närheten av Fyrisvallens förskola utmed Fyrisån. En annan pedagog från andra sidan ån uppmärksammade att ett av barnen tog sig ut på isen. En förbipasserande, Henrik Jansson, märkte vad som hände, tog sig ut på isen och fångade upp pojken som hamnat i vattnet. Pojken klarade sig, men förskolan har satt igång en utredning.

– Det var rådigt av den förbipasserande att vara där så snabbt. Det var väldigt allvarligt.

– Hur kunde det hända?

– Det håller vi på att utreda nu för det för inte hända. Vi ser det här som en mycket allvarlig händelse och vi har en verksamhetskontroll som just nu utreder detta, säger vice affärsområdeschef på enheten för vård och bildning Monica Tägtström Bergman.

– När jag var tio meter därifrån såg jag en äldre dam som ropade i panik över till den här västra sidan av ån där hon såg ett barn på väg ut på isen. Jag började också ropa och sprang dit. När jag kom fram på andra sidan bron, till den västra, så var barnet ute på isen så jag sprang ner. Precis när jag kom ner till åkanten så ramlade barnet ner i en vak. Personalen hade inte riktigt sett det här men jag sprang ner fram till vaken, lade mig på mage och gled farm sista biten och fick tag i barnet innan det gled ner i vattnet, fick upp honom på isen och sedan upp på land igen, säger Henrik Jansson.

– Hur nära var det att det gick riktigt illa?

– Hade jag hunnit fram ett par sekunder sekunder så tror jag att han hade kommit ner under isen. Ån är ström och det är svårt att komma upp när man kommer ner i en vak.

Henrik Jansson har efter sin insats haft kontakt med både pojkens pappa och med förskolan och mött mycket tacksamhet för sitt ingripande. Fyrisvallens förskola drivs av Uppsala kommun där Monica Tägtström Bergman är vice affärsområdeschef på enheten för vård och bildning.

– Det här är mycket allvarligt.

– Har ni fått någon förklaring?

– Det var ett ögonblicksverk men jag har inte all fakta än utan det utreder vi just nu. Det kunde ha gått mycket illa.

– Kunde du se något fel som personalen gjorde?

– Jag tycker personligen att de var för få vuxna på så många barn och de hade inga västar på barnen. Jag har hört att de skulle egentligen varit tre personal men att det var en som inte kunde komma men de beslutade sig för att gå ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".