Foto: Samir Hadj Riksmäklaren, Astrid Iselidh SR, Alexander Gagliano SR, Bertil Ericson Scanpix.

Fastighetsförsäljning ska ge pengar till Akademiska

"Det har visat sig vara en fantastisk investering"
2:25 min

Landstinget i Uppsala län har de senaste åren lyckats dra in närmare 70 miljoner kronor till vården genom försäljning av -lägenheter. Det är de gamla personalbostäderna som sedan början av 2000-talet sålts i olika omgångar och som dragit in pengarna till landstinget.

Enligt vad Upplandsnytt erfar planeras nu även omfattande försäljning av fastigheter, något som förväntas dra in stora summor pengar till främst Akademiska sjukhuset.

Ända från 80-talet och framåt har Landstinget i Uppsala län köpt bostadsrätter runt om i huvudsakligen Uppsala. Anledningen var att man ville försöka locka hit främst sjuksköterskor från andra delar av landet med att de kunde bo i andra hand i lägenheterna. Det gick bra och genom åren har landstinget köpt totalt närmare 170 bostadsrätter.

Men i början av 2000-talet beslutade den politiska ledningen att lägenheterna skulle säljas av och att pengarna man tjänade på försäljningen skulle skjutas över till vården. Ingen boende har tvingats lämna bostäderna utan lägenheterna har sålts efterhand då personalen flyttat. Och försäljningen har gått bra, berättar Lars Edvin Andersson på Landstingsservice:

- De senaste tio åren har vi sålt drygt 135 lägenheter. Det har ju visat sig vara en fantastisk investering för landstinget. På de 135 försäljningarna kan vi nästan räkna hem en reavinst på mellan 60 och 70 miljoner, säger Lars Edvin Andersson.

Uppåt 70 miljoner kronor har alltså gått till vården från försäljningen av lägenheterna. Och totalpriset för alla bostädsrätter som sålts hittills är cirka 85 miljoner. Landstinget gör alltså en ungerfärlig vinst på hela 80 procent.

- Det är på grund av att värdeökningen just i Uppsala har varit enorm, säger Lars Edvin Andersson.

Landstinget och Akademiska har ju dragits med dålig ekonomi och det har genomförts nedragningar bland annat. Har de här pengarna överhuvudtaget hjälpt till?

- Ja, det har väl hjälpt i det lilla. Men man ska inte förakta de här inkomsterna utan det har ju naturligtvis hjälpt till.

Men försäljningen av lägenheter är inte det enda sättet för landstinget att dra in pengar just nu. Enligt vad Upplandsnytt erfar så planeras nu även storskalig försäljning av landstingsfastigheter. Inom kort kommer det ett föreslag om att ett stort antal fastigheter, både i Uppsala och runt om i länet - som byggts, ägts och drivits av landstinget i årtionden - ska säljas av.

Försäljningen av dessa fastigheter förväntas dra in vad landstinget kallar "betydande belopp" - pengar som främst ska gå till en mordernisering av Akademiska sjukhuset, som dras med slitna och gamla lokaler. Men de här uppgifterna vill inte Lars Edvin Andersson kommentera:

- Det har jag inga kommentarer till. Det svaret får ni söka på centrala kansliet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".