Foto: Erik Möller/SR.

Utrymningsplaner saknas

"Skulle någonting hända skulle jag inte veta var jag skulle gå"
2:05 min

Ett av Uppsala universitets största campusområden, Humanistiskt centrum i Engelska parken, saknar helt utrymningsplaner. Utrymningsplaner är de tavlor som visar utrymningsvägar och återsamlingsplats, samt hur man ska larma, vid händelse av brand. Vad tycker du om att campusområdet saknar utrymningsplaner? Har du sett något liknande? Kommentera här!

Studenter på campusområdet blir förvånade när det får höra hur det ligger till.
– Katastrof! Ja det känns ju kanske lite osäkert med tanke på att det rör sig så många människor just här i Engelska parken, skulle nånting hända så nej jag skulle inte kunna veta riktigt vad jag skulle göra om det skulle börja brinna.

Frågan drivs nu bland andra av Humanistiskt centrums studiebevakare Angelica Handersten Rönnbäck.
–  Vi på Uppsala studentkår känner att det inte riktigt är rätt, studenterna behöver verkligen få vet a vart dom ska gå och vad dom ska göra ifall det skulle ske en olycka, ifall det skulle bryta ut en brand.

5000 studenter är registrerade vid Engelska parkens institutioner som har saknat utrymningsplaner ända sedan en ombyggnad 2004. Enligt Brandskyddsföreningens Hans Andersson råder det ingen tvekan om att utrymningsplaner bör finnas i byggnaderna:
– Ja det här är ju en föreskrift som finns i arbetsmiljölagen, föreskrifter är ju tvingande det är ju inga frivilliga åtaganden, utan det är tvingande. Det ska finnas utrymningsplaner i arbetslokaler, byggnader och andra anläggningar som det står om det inte är uppenbart obehövligt, det är väl sammanfattningen.

Hur kan det då komma sig att hela området saknar utrymningsplaner? Anita Brandquist är intendent i campusområdet i Engelska parken,
– I det projekt som avslutades hösten 2004 talades det i projektbygget om utrymningsplaner och vad jag kan påminna mig så fanns det inget absolut krav på att det skulle finnas utrymningsplaner.

Men nu verkar det som att det finns en möjlighet att universitetsområdet i Engelska parken kan få nya uppsatta.
– Det är väl självklart att vi måste se över om det behövs utrymningsplaner och är det så att det finns ett krav på det så är det naturligtvis så att vi får se till att det kommer upp utrymningsplaner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".