Smittad hönsgård. Foto: Christine Odén / SR
ÖRSUNDSBRO

Gård drabbad av Newcastlesjuka

"Nu håller vi på och förbereder för avlivning"
7:39 min

För första gången har ett utbrott av den smittsamma fågelsjukdomen Newcastlesjuka drabbat Uppsala län. Det är på en gård i Örsundsbrotrakten utanför Enköping, med 14 500 höns som nu måste avlivas. Gården har precis kommit igång med sin äggproduktion och det här är ett hårt slag för ägarna, säger länsveterinär Henrik Ericsson.

– Ja, det är en jättedålig start för dem. Det är mycket jobb och det medför ett ekonomiskt bortfall, säger Henrik Eriksson.

Hur har de reagerat?

– Ja, de har naturligtvis blivit ledsna och tagna av det här. Det är inte roligt att börja så här.

En gul skylt med texten Stopp tillträdesförbud hänger i ett plastband och spärrar av infarten till det drabbade hönsstallet. Det var när hönsen började värpa färre ägg än vanligt, som ägarna fattade misstankar om att något var fel.

Newcastlesjuka smittar inte människor, men är en mycket allvarlig och smittsam sjukdom för tama och vilda fåglar. Det är därför inte uteslutet att fler gårdar i området drabbats, säger länsveterinär Henrik Ericsson.

– Det kommer ju utredas. Nu finns det ju en spärrzon så gårdar som är inom 3 respektive 10 km radie från den här zonen har restriktioner nu.

För två veckor sedan konstaterades ett utbrott av Newcastlesjuka bland värphöns på Gotland. Och det kan finnas ett visst samband mellan utbrotten. Det säger veterinären Gunilla Hallgren på Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

– De ligger ju i områden där man har konstaterat duvpest på vilda duvor, så det finns ett samband med de vilda duvorna och där vi senaste tiden sett en ökad dödlighet i flera delar av Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".