Ny sopavgift minskar hjälpen till utsatta

Mindre pengar till de behövande. Det blir effekten när Uppsala kommun inom kort börjar ta betalt av hjälporganisationer som skickar trasiga kläder och skor till sopförbränningen, en avgift som man tidigare bortsett ifrån. På Röda Korsets insamlingsverksamhet Kupan i Uppsala kommer man att få tiotusentals kronor mindre varje år till bistånd.

Föreståndaren Mikael Eriksson är är upprörd över kommunens beslut.

- Jag har räknat på att det handlar om 40 000 - 50 000 kronor per år. Det kommer påverka direkt vår hjälp, vi kan inte hjälpa så många vi behöver.

Trots att man på Kupan uppmanar människor att skänka hela och rena kläder, får man varje år in 25 ton kläder och skor som är i så dåligt skick att man måste köra grejerna direkt till soptippen.

Hittills har Uppsala kommun bjudit på den avgift som tas ut vid förbränningsstationen. Men från och med första juli upphör förmånen och man tvingas betala nästan 50 000 kronor i sopavgifter.

- De som skänker saker hit vill ju inte att pengarna ska gå till avgifter, utan de vill ju att pengarna ska gå fram till de behövande.

Hjälporganisationer i Sverige tvingas nu ta allt mer av sina insamlade medel för att betala sopavgifter till kommunerna. Röda Korset betalade förra året så mycket som 1 miljon kronor. Myrorna, som är en annan stor hjälporganisation, tvingas betala ännu mer. Johan Oljekvist är organisationens chef:

- Det är 2 miljoner från vinsten, sånt som skulle direkt gå till de som har det svårast i samhället.

Att fler och fler kommuner väljer att ta betalt av hjälporganisationerna beror på den dåliga ekonomin.

- Det är ju som allting annat, vi måste ta ut den faktiska kostnaden för det här, säger Peter Venster på Kommunförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".