Lärare vid svarta tavlan. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix
UPPSALAS SKOLOR

För lite fokus på kvalitet

"Vi måste jämföra oss med de bästa skolorna i landet"
0:56 min

De ansvariga för Uppsalas skolor har tänkt för mycket på ekonomin på bekostnad av kvaliteten. Det är slutsatsen i den konsultrapport om Uppsalas skolor som kommunledningen i dag presenterade på en presskonferens.

- Maten har blivit lite sämre och det har blivit lite svårare att få pennor, säger eleven Sven Wahlberg på Eriksbergsskolan i Uppsala.

- Det kan vi väldigt tydligt märka eftersom vi varje gång vi behöver extra resurser eller extra hjälp så finns inte medel till det. Det är alltid krig om pengarna, säger läraren Kia Alfredsson.

Orsaken till att kommunledningen i Uppsala anlitade en konsult för att utreda Uppsalas skolor, både grundskola och gymnasium, var att betygsutvecklingen stannat av. På grundskolan ligger Uppsala på plats 87 av 290 kommuner och gymnasieskolan lite bättre på 45:e plats av 290. Men på gymnasiet är det däremot en hög andel som inte går färdigt utbildningen inom föreskriven tid. Nu ska politikerna, på inrådan av konsulten, bli betydligt tydligare med att sätta mål, definiera kvalitetskraven och att följa upp att målen uppnås. Cecilia Forss är moderat och ansvarig politiker för grundskolan:

- Vi har inte fokuserat tillräckligt mycket på definitionen av kvalitet.

Är det ni politiker som överbetonat ekonomin?

- Ja, det måste man ju säga eftersom det är vi som utformar målen.

Inom oppositionen är man inte så imponerade av konsultrapporten. Ulrik Wärnsberg är Socialdemokrat i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden som har hand om gymnasiet:

- Det man kommer fram till är ungefär det Sveriges Kommuner och Landsting säger i sina Öppna jämförelser och så har man köpt en konsultrapport för 280 000 kronor. Det tycker jag är bortkastade pengar.

Folkpartiets kommunalråd Mohamad Hassan, säger att kraven ska sättas högre:

– Vi ska sluta jämföra oss med jämförbara kommuner. Vi måste jämföra oss med de bästa skolorna i landet och det kan inte ligga på små kommuner eller stora kommuner utan vi måste plocka de framgångsrika skolorna i Sverige och titta på hur de har gjort och hur vi kan göra för att bli lika bra som de.

Sedan säger ni att ni ska bli en enad ledningskraft för skolan, hur ska det gå till?

– Ja, det är intressant att flera av dem som har blivit intervjuade i den här rapporten säger att man inte har vetat vem som styr skolfrågorna i Uppsala, att det har varit otydligt. Det kan ligga något i det och vi har faktiskt påbörjat ett förbättringsarbete, men det har inte fått effekt i organisationerna än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".