"Röda korset bör inte slippa sopavgifter"

Röda korset i Uppsala bör INTE slippa en avgift när de kör trasiga, insamlade kläder och skor till sopförbrännningen. Det anser ordföranden i VA- och avfallsnämnden, miljöpartisten Trond Svendsen.

Som vi berättade i morse kommer Röda korset tvingas betala nästan 50 000 kronor per år bara för att bli av med tonvis med trasiga kläder å skor som människor skänkt, men Trond Svendsen är inte beredd att ge Röda Korset några lättnader.

Röda Korset i Uppsala får varje år in runt 25 ton kläder och skor som är i så dåligt skick att man måste köra grejerna direkt till soptippen. Hittills har kommunen bjudit på avgiften som tas ut vid förbränningsstationen men från och med  första juli upphör förmånen och Röda korset i Uppsala tvingas betala 10 000-tals kronor i sopavgifter. Mikael Eriksson som är föreståndare för insamlingsverksamheten är upprörd.

Men bland ledande politiker i Uppsala är man alltså inte beredd att införa några specialregler för att hjälpa Röda Korset. Trond Svendsen säger att frågan för några år sen var uppe i fullmäktige och då sa en majoritet av politikerna nej med motiveringen att samma regler ska gälla alla, oavsett om det handlar om ett företag eller en välgörenhetsorganisation.

Och det är en ståndpunkt Trond Svendsen står fast vid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".