"Allt klotter ska bort inom 24 timmar"

I Håbo kommun, där man har stora problem med klotter, har kommunledningen nu börjat ta krafttag mot klottrarna. För några månader sen införde man ”nolltolerans” - allt klotter ska bort.

Förra året gjordes drygt 500 polisanmälningar om klotter runt om i Uppsala län, flest i storstan Uppsala. Slår man ut anmälningarna per invånare, så är det den lilla kommunen Håbo som har de största problemen. Räknar man på det sättet har Håbo kommun mer än tre gånger så många anmälningar om klotter, i jämförelse med Uppsala enligt siffror från BRÅ - brottsförebyggande rådet.

Men nu, efter flera månaders jobb, så är så gott som hela kommunen ren från klotter. Den sista viadukten som är kvar ligger i industriområdet Draget.  Förra året kostade klottersaneringen i Håbo kommun omkring 300 000 kronor, vad den kommer kosta iår är oklart. Enligt Kurt Ove Edström kan det bli upp emot en halv miljon kronor. Och det är tydligt att det pågår en kamp mellan kommunen och klottrarna i Bålsta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".