EFTER BLOGGSKANDALEN

Hannas ödmjukhet efterlyses

2:10 min

Centerpartiet i Uppsala måste nu enas efter splittringen kring sin gruppledare, Stefan Hanna. Det menar flera partimedlemmar som P4 Uppland pratat med.

– Det är en av de viktigaste uppgifterna som kommunledningen har, det vill säga Stefan Hanna och kretsstyrelsen. Om Stefan kan vara mer ödmjuk så tror jag inte man förlorar på det, säger Solveig Zander.

– Vi måste inleda en läkningsprocess nu så det blir ett lag igen annars blir det väldigt svårt inför valet 2014, säger partiets förre gruppledare och kommunalråd Lars O Eriksson.

Varför är det viktigt att få ihop det så snabbt?

– Ju längre tid det får gå desto mer misstämning kan det bli och folk går och undrar och lägger till och drar ifrån.

Efter gårdagens förtroendeomröstningen på årsmöte i Centerpartiets Uppsalakrets vann alltså Stefan Hanna och blir, som det ser ut nu kvar som gruppledare för partiet. Men det var på håret med bara 6 rösters skillnad vilket också synliggör en tydlig spricka i partiet. En spricka som nu flera partimedlemmar, både bland de som är för och emot Hanna, menar måste läka snabbt.

– Stefan Hanna måste visa nu varför de som har förtroende för honom har det, säger Marcus Persson vid Centerstudenterna, som röstade för Hanna.

Det tycker också Anette Stavenow Mansnérus som röstade mot Stefan Hanna igår.

– Nu gäller det att han vinner förtroende tillbaka från dem som inte har förtroende för honom.

Och ett konkret förslag på hur Stefan Hanna, ska lösa det är svårt att få idag.

– Det är klart att det är jätteviktigt för oss att fortsätta med vårt positiva arbete och försöka engagera och involvera så många som möjligt, säger han. 

– Jag tycker frågan mer ska ställa till dem som har problem, och vad är det som deras problem med vårt sätt att arbeta och den politik som vi för?

Men det låter lite som att du underskatta dig själv som gruppledare?

– Nej, det tycker jag inte. Men det som har problem får vara konkreta och säga vad det är som i sak är problemen när vi jobbar med de politiska frågorna.

Kommer du lyssna på det då?

– Ja, jag är en god lyssnare, säger Stefan Hanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista