Turerna kring Hanna (C)

"Han kan inte sitta kvar"

"Problemen blir värre om Hanna sitter kvar"
1:47 min

Turerna kring Centerpartiets kommunalråd och gruppledare Stefan Hanna fortsätter. På årsmötet i torsdags gav medlemmarna honom sitt förtroende med knapp majoritet och även kommunfullmäktigegruppen är splittrad i frågan.

Fullmäktigeledamoten Mats Jonsson, är en av dom som är kritiska till Hanna och han säger att det blir svårt för Hanna att vinna tillbaka fullmäktigegruppens förtroende.

– Ja, det går inte, säger Mats Jonsson.

Ni är ju splittrade i fullmäktigegruppen kring att ha kvar honom som gruppledare. Hur ser du på det?

– Vi måste ju prata med varandra om det. Vi har inte gjort det och måste få till ett sådant sammanträffande där vi får ventilera inom gruppen, varför vi intar den ena eller andra ståndpunkten.

Det var med en knapp majoritet 76 mot 70 röster som Stefan Hanna vann förtroendeomröstningen vid Uppsalacenterns årsmöte. I fullmäktigegruppen sitter nio personer inklusive Hanna själv. Av dom är fyra öppet kritiska, fyra är för och en har inte gått ut med sin åsikt.

Ledamoten Anne Lennartsson är för Stefan Hanna och hon anser att gruppen ska följa årsmötet beslut att låta Hanna sitta kvar som gruppledare.

– Årsmötet har ju fattat sitt beslut och det är ju en korrekt beslutsordning som vi har följt. Så det finns väl ingen anledning att vi ska göra någonting annat, säger Anne Lennartsson.

Ska ni ta upp frågan i fullmäktigegruppen?

– Det är ofrånkomligt att ta upp det till diskussion eftersom den här frågan är så pass aktuell.

Kan gruppen enas under Hannas ledning?

– Ja. Det tror jag.

Men här är splittringen inom fullmäktigegruppen tydlig, Mats Jonsson anser inte att Stefan Hanna kan sitta kvar som gruppledare.

– Nej, det tror jag inte. För så längen Stefan Hanna är kvar så kommer ju de här problemen att finnas kvar. Och antagligen kommer de att bli värre, säger Mats Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".