Balingsta

"Vi vill möta den oro som finns"

1:55 min

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, tillmötesgår de boendes krav. Nu ska fler prover tas för att leta efter eventuella radioaktiva ämnen i dricksvattnet i Balingsta utanför Uppsala.

De boende begärde nyligen vid ett offentligt möte att prover tas i alla dricksvattenbrunnar i trakten, detta efter att det blivit känt att Sveriges Lantbruksuniversitet SLU bedrivit experiment med radioaktiva ämnen i en del av bygdens åkermark. Och nu kommer prover att tas i ett antal brunnar, lovar skyddsingenjören på SLU Anders Werner:

– Vi ska ta prover i ytterligare brunnar, kanske inte i alla. Vi diskuterade saken med miljökontoret, som tyckte att man kunde ta ett urval av brunnar, och det kommer vi att gå vidare med, säger Anders Werner.

För nästan alla boende i Balingsta kom det som en överraskning i höstas att SLU sen 1961 genomfört experiment med cesium och strontium i ett markområde i Balingsta. Först i november blev det känt då jordmassorna efter experimentet började forslas bort.

Sen dess har ett offentligt möte hållits i Balingsta där de boende krävde att prover ska tas av alla dricksvattenbrunnar i området för att säkerställa att inget cesium eller strontium kommit in i dricksvattnet. Tidigare har en brunn undersökts och där hittades inga spår av de radioaktiva ämnena. Men nu ska alltså prover tas i fler brunnar:

– Vi vill möta den oro som finns. Om två, tre månader kan analyserna vara klara, säger Anders Werner.

Också i Uppsala-Näs har en liknande försöksverksamhet bedrivits. Kommer några dricksvattenprover att tas där?
– Jag kan varken säga bu eller bä om det. Vi får se, säger Anders Werner, skyddsingenjör på SLU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista