Uppsala

Kötiden till operation kan bli längre

1:37 min

Längre väntetid till operationen kan bli följden av att kortvårdskirurgin vid Samariterhemmet i Uppsala nu stängt. Det menar chefer vid Samariterhemmet och Akademiska sjukhuset.

Förra veckan stängde kortvårdskirurgin på Samariterhemmet, så nu får patienter som behöver operera exempelvis bröst, knä eller rygg vända sig till Akademiska sjukhuset eller Enköpings lasarett i stället.

Men frågan är om det här kommer att innebära en längre väntan för patienterna.

Åsa Eriksson Nordesjö, som är verksamhetschef för kortvårdskirurgin på Samariterhemmet tror att en del av patienterna som flyttas till Akademiska kommer att få göra det:

– Troligtvis kommer det att röra sig om minst tre månader, kanske ända upp till sex i värsta fall. Det som hade behövts var två extra operationssalar som ska ersätta de fem som vi har här, men pengar har inte anslagits till det från landstingets sida.

Vad tycker du om det?
– Det är ju förfärligt. Det är ju inte alls meningen att något sådant ska hända i ett så här stort landsting.

Även Katarina Lönn, verksamhetschef på ortopeden på Akademiska sjukhuset, är orolig för att patienterna kommer att få vänta på lediga operationssalar.
– Det är ordentligt kärvt och ett stort problem det här förstås.

Men från politiskt håll känner man inte igen den här kritiken. Ludvig Larsson, folkpartistiskt landstingsråd i Uppsala län, säger att han inte fått några signaler från sjukhusledningen om att det skulle saknas operationssalar:

– Det är ju beklagligt att man har väldigt olika bilder. Jag förutsätter att sjukhusledningen har gjort en genomgående och övergripande analys och det är ju den informationen som det politiska beslutet har baserat sig på.

Och från Akademiska sjukhusets ledning menar den tillförordnade sjukhusdirektören, Björn Ragnarsson, att personalen i verksamheten har fel, för han säger att det antal operationssalar som finns visst kommer att räcka till:
– Nu har vi gjort en annan fördelning av patienterna så att ett större antal går till Enköping och lite färre patienter till Uppsala och då räknar vi med att klara det med antalet operationssalar som finns på Akademiska sjukhuset.

Du är inte orolig för att det blir längre väntan för patienterna?
– Inte på grund av antalet operationssalar, men det kan vara vissa inkörningssvårigheter, säger Björn Ragnarsson tillförordnad sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista