Nämndmöten öppnas för allmänheten i Enköping

Det är stora skillnader i hur länets kommuner välkomnar sina invånare till de politiska nämndernas möten. I de flesta kommuner får allmänheten inte komma in, men i exempelvis Enköping är de flesta nämnder öppna.

Vård- och servicenämnden i Enköping har nyligen beslutat att öppna sina sammanträden från i höst. Men i de här frågorna tänker inte de länets kommuner likadant.

Kommunfullmäktige är alltid offentligt och öppet för den som vill lyssna. Men enligt en rundringning som Upplandnsytt gjort så är det i Knivsta, Tierp Östhammar och Håbo inga nämnder som släpper in åhörare från allmänheten. I Uppsala är det två nämnder, miljö- och hälsoskyddsnämnden och fritids- och naturvårdsnämnden som har öppna sammanträden. I Älvkarleby är alla nämnder, utom komunstyrelsen, öppna för allmänheten och i Enköping har de flesta öppna möten.

Fast intresset för att komma på mötena brukar inte vara så stort, Någon eller några få kommer, ibland ingen. Det låga intresset var ett av motiven till att Uppsalas äldrenämnd nyligen sa nej till att öppna sina sammanträden för allmänheten. Den menade också att det skulle bli besvärligt att till exempel ställa i ordning en lokal med hörselslinga till mötena och att de idag har många andra möten där kommuninvånarna är med. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista