Stefan Hannas (C) blogg som blivit mycket uppmärksammad senaste tiden.
STEFAN HANNA

Omröstning överklagad

"Jag tycker hela historien verkar konstig"
1:51 min

Tre centerpartister i Uppsala har idag lämnat in en överklagan mot partiets kretsårsstämma som hölls i torsdags där frågan om Stefan Hanna som gruppledare avgjordes med en omröstning. De menar att omröstningen gjordes på ett oetiskt och felaktigt sätt och att han försökt påverka utgången. Vad tycker du om turerna inom centerpartiet och gruppledaren Stefan Hanna? Kommentera här!

Turena kring Stefan Hanna och splittringen i centerpartiet kommer nu troligtvis, enligt flera partimedlemmar också bli en fråga för partiet på riksplan.

Centerpartiets röstade i torsdagskväll om partiet forfarande har förtroende för Stefan Hanna som gruppledare. 76 röstade för honom 70 var emot. Men trots att han vann den omröstningen så har partiet fortfarande problem kring att enas och klyftan mellan de två fallangerna verkar nu bli allt djupare snarare än tvärtom. Enligt en källa inom partiet som Upplandsnytt pratat med är det flera centerpartister som menar att det här kommer bli en fråga för partiet på riksplan att agera i.

Desstuom har nu tre centerpartister lämnat in en överklagan kring hur omrösningen gick till i torsdags. Man menar att den gjordes på på ett oetiskt och felaktigt sätt då Stefan Hanna, enligt dem strax innan omröstningen ställer sig upp och säger med hög röst: " Om man säger nej till denna löjliga motion skriver man alltså avslag på lappen?" De är också kritiska till att han går runt till fem personer och indikerar hur de ska rösta och menar att han på så sätt försökt påverka utgången av omröstningen. De menar nu att omröstningen måste göras om.

På stan i Uppsala resonerar de vi pratar med såhär kring Stefan Hanna och hur det gick till på medlemsmötet förra veckan:
– Det är majoritetsbeslut och då måste man acceptera det, tycker jag säger en person.

– Jag hörde också att många anmält att de ville bli centerpartister då, och det tycker jag är lite underligt, säger en annan person.

ÖVERKLAGANDET

Till Kretsstyrelsen i Uppsala

Vi vill härmed formellt lämna in en överklagan mot kretsårsstämman.

Anledningen är det, i våra ögon, oetiskt och felaktiga förfarandet vid omröstningen gällande motionen om misstroendet mot Stefan Hanna.

Det är framför allt två specifika händelser vi hänvisar till:

1. Strax innan omröstningen ställer sig Stefan Hanna upp och frågar med hög röst: " om man säger nej till denna löjliga motion skriver man alltså avslag på lappen?"

2. Stefan Hanna går sedan runt och indikerar aktivt fem grupp 20-åringar som han rekryterat om hur de ska rösta. Något han ej förnekat.

Vi vänder oss emot detta med Kraft och anser att omröstningen bör göras om.

Uppsala, 2011-02-21

Ingemar Jansson

Kjell Thörnlund

Johan Rylander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".