uppsala

Röntgen kan lösa mord

1:42 min

Uppsala blir först med en ny teknik för att lösa mordgåtor och andra brott. På Rättsmedicinska i Uppsala ska man nu som första avdelning i Sverige få en så kallad skiktröntgen. Tommie Olofsson är verksamhetschef där.

– Vi ska lägga ett pussel. Röntgenundersökningen blir en ny pusselbit och ju fler bitar vi har desto lättare bli det att svara på frågan - vad har hänt?

Redan tidigare har Rättsmedicinska avdelningar runt om i Sverige använt sig av skiktröntgen, eller datortomografi som det också kallas. Men då har man varit tvungen att använda sjukhusens röntgenapparater och det efter arbetstid när de inte redan använts av patienter.

Men nu har alltså rättsmedicinavdelningen i Uppsala fått en alldeles egen röntgen. Den kommer bland annat att användas när det finns brottsmisstankar, vid plötsligt spädbarnsdöd eller när någon brunnit inne. Ungefär trettio procent av de avlidna som kommer till rättsmedicinska kommer få gå igenom skiktröntgen.

Tommie Olofsson beskriver hur ett typiskt fall kan se ut.

– Det kan vara så att en människa har blivit skjuten och sen har man tänt eld på huset. Det är i själva verket ett mord men man vill ge sken av att det är en olyckshändelse. Då blir det mycket lättare för oss att till exempel hitta kulan om vi har gjort en röntgen innan. Det är en stor fördel för oss.

Kalle Hedström Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista