Inga köer till BUP i Uppsala

Uppsala län har kommuner och landsting tillsammans lyckats eliminera alla köer till Barn- och Ungdomspsykiatrin, BUP. Vid BUP-mottagningar i övriga landet, så är den vanliga väntetiden upp till tre år, men här i länet har man med ett nytt projekt som heter VITS lyckats hjälpa flera tusen familjer de senaste tre åren.

Marie är mamma till 10-årige Filip har ända sen födseln varit ett aktivt barn. Marie upptäckte snabbt att han var annorlunda och att han hade svårare att göra vissa saker som alla andra barn kanske tyckte var självklart.

Redan vid två års-ålder började han få utbrott när det inte gick som han ville, och familjen fick hjälp av dagispersonalen. Det gick bra men i skolan blev det värre sen, och det var då som familjen kom i kontakt med VITS-projektet.

VITS är ett samverkansprojekt som landstinget och kommunerna varit del i de senaste tre åren. Innan projektet så kunde familjer söka sig till tre, fyra olika instanser, som alla gjorde olika utredningar på barnet. Idag så arbetar de här instanserna tillsammans. Det går inte bara fortare, utan barnet får dessutom bättre hjälp än tidigare.

10-årige Filips mamma Marie fick genom VITS-projetet gå en utbildning, som också skolpersonalen fick gå, som går ut på att försöka få föräldrar och skola, alltså barnets omgivning, att bli mer självgående. Filip, som har diagnosen ADHD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista