Studenter får svårare att byta bostad

Generösa köregler inom Studentstaden i Uppsala har lett till att studenter i Uppsala flyttar oftare än studenter på andra orter. Men från och med 1 juli blir det ändring på det.

Studenter i Uppsala har till skillnad från studenter i till exempel Stockholm och Lund haft fördelaktiga regler när man har bytt bostad. Har man haft en bostad i Studentstaden i Uppsala har man haft möjlighet att stå kvar i kön med alla ködagar i behåll ifall man velat byta bostad.

Men från och med första juli ändrar nu Studentstaden reglerna. I och med första bytet av bostad förlorar man antalet ködagar och ställs sist i kön. 

Flyttkarusellen har inneburit mycket för Sudentstadens personal i och med att rum och lägenheter måste inspekteras och ev renoveras när hyresgästerna flyttar. Men Ulf Holmqvist, chef för Studentstaden,  förnekar att det har med bekvämlighet att göra.

Men de nya reglerna innebär också vissa lättnader för studenterna, studietaktskraven sänks från 15 till tio poäng per termin och studenter får rätt att bo kvar i sin studentbostad upp till ett år efter studieavbrott. Ulf Holmqvist, tror inte att dom ändrade reglerna innebär särskilt stora förändringar för studenterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".