Internationella skyltar för turister

Uppsala län ska fyllas med brunvita skyltar som leder till unika besöksmål - allt från turistgiganter som Uppsala domkyrka och Skokloster till mindre utflyktsstråk i Enköping och Älvkarleby.

Det här är ett europeiskt skyltsystem för sevärdheter som nu börjar breda ut sig i Sverige.

Och det ÄR inte helt lätt att hitta här, tycker Karin Lehmann från Berlin som just anlänt till Uppsala i bil och som står utanför Uppsala domkyrka med en karta i handen:

-Det är svårt.

-Hur gör ni för att hitta då?

-Vi har frågat på hotellet och så har vi köpt en karta.

-Finns det tillräckligt med skyltar då?

-Nej, det är inte mycket.

Men till nästa turistsäsong ska det blir ändring på det, enligt en rad aktörer som arbetar för att uppmuntra turism i länet. Det ska bli fler skyltar som leder till olika slags sevärdheter, och skyltarna kommer att vara brunvita, som på andra håll i Europa.

Man planerar att skylta till små och stora turistmål, som domkyrkan, botaniska trädgården, Skokloster, Gimo bruk och Grönsöö slott, till turistområden som Gamla Uppsala, Lövstabruk, Österbybruk och Forsmarks bruk och till turistvägar i Älvkarley och Enköping.

Allt syftar till att vända den nedåtgående turisttrend som rått alltsedan den 11:e september 2001. Och det viktiga med de nya skyltarna är att de pekar på saker och områden som är unika i Sverige och i Europa, berättar Tommy Åhker från samverkansorganet C-framåt i Uppsala län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".