Dräktiga kor skickades till slakt

En lantbrukare i Alunda i östra Uppland riskerar att åtalas för brott mot djurskyddslagen efter att ha skickat två dräktiga kor till slakt. Och antalet djurskyddsärenden har också ökat markant det senaste halvåret.

Enligt djurskyddslagen får inte dräktiga kor transporteras om de ska kalva inom tre veckor. Djuren lider då av stressen, både under transporten och inför själva slakten. Men den lantbrukare som nu riskerar åtal hade varit hos veterinär med en av korna, och veterinären sa att kon inte var dräktig.

Rodica Popescu, besiktningsveterinär på Swedish Meats, säger att det händer oftare nu att dräktiga kommer till slakt, men vad det beror på har hon ingen aning om.

Mellan januari och juni förra året slogs rekordet för antalet djurskyddsärenden som hamnade på länsveterinärens bord. I år har det rekordet redan slagits före halvårsskiftet. Länsveterinären Rolf Ehnvall tror att det har ökat på grund av ökade resurser och ökade kunskaper ute i kommunerna, där man genomför inspektionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista