Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Newcastlesjukan har drabbat Amir Zands fågeluppfödning i Långtora. Foto: Christine Odén
2 av 2
Fasan Foto: Scanpix
NEWCASTLESJUKAN

300 fåglar ska avlivas

"Måste ta restriktionerna på allvar"
0:51 min

300 fåglar ska avlivas på en gård i Långtora i Enköpings kommun där Newcastlesjukan konstaterades häromdagen. Fåglarnas ägare Amir Zand är beklämd över situationen.

– Det känns väldigt tungt, för de här fåglarna är min verksamhet, jag tränar hundar med fåglarna, så de är inte tamhöns som man har som man kan köpa nya, de här är fåglar som är präglade på marken, de hittar runt här. De har ett stort värde för mig de här fåglarna genom att jag dresserar hundar med dem, säger han.

Det blåser snålt och snöar vid gården i Långtora som har konstaterats ha Newcastlesjukan, den smittsamma och för fåglar farliga virussjukdomen som för bara drygt en vecka sen upptäcktes på en annan gård här i närheten.

Här finns ungefär 250-300 duvor, fasaner och rapphöns. På tisdag nästa vecka kommer fåglarna att avlivas.

– Det känns väldigt konstigt att ingen annan får komma in på min gård och jag får inte fortsätta med min verksamhet som vanligt. Men samtidigt är det viktigt att ta restriktionerna på allvar så att vi får bort den här sjukdomen så fort som möjligt, säger Amir Zand.

Hur upptäcktes den här smittan hos dig?

-- De tog prover på ungefär 50-60 fåglar och så hittade dom smittan hos en. En duva, säger Amir Zand.

Att avliva närmare 300 fåglar trots att endast en dem har konstaterats sjuk kan tyckas en aning förhastat. Men Christina Thörn från Jordbruksverket förklarar bakgrunden till beslutet.

– De delar samma luftutrymme, det är bara nät mellan fåglarna, det här viruset kan ju spridas via både direkt och indirekt kontakt via damm, fjädrar och så vidare, det kan även flytta sig i luften. Så då tar man det beslutet att man avlivar alla fåglarna, säger hon.

Åtgärden har både ekonomiska och humana förtecken. Ett konstaterat fall av sjukdomen kan snabbt innebära stor skada för ägg- och fågelindustrin, och även om den inte alltid leder till döden är den enligt Christina Thörn mycket plågsam för fåglarna. Dessutom finns det EU-regler att följa i sammanhanget menar hon.

– Vi har ett direktiv, ett EU-direktiv, som säger att påvisar man och konfirmerar man att det är högpatogen Newcastlesjuka i en fågelbesättning så ska man ta bort hela och det är för att undvika att man har kvar virus som kan föröka sig och spridas vidare.

Klara Klintbo Skilje
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".