Missbrukare riskerar hamna på gatan vid nedläggning av hem

När Stadsmissionen lägger ner sitt behandlingshem Ribbingebäck utanför Järlåsa om några månader riskerar flera av missbrukarna som är där idag att återigen hamna på gatan. Stadsmissionen vill inte längre gå in och täcka behandlingshemmets miljonförluster.

19 anställda förlorar jobbet och 28 missbrukare blir av med sitt hem.

Behandlingshemmet har gått med miljonförlust i flera år  eftersom allt färre kommuner köper en vårdplats. Många av de 45 platserna har många stått tomma de senaste åren.

Några av missbrukarna har bott på Ribbingebäck i 7-8 år. Personalen på hemmet försöker nu tillsammans med socialen att hitta annat boende till de 28 missbrukare som finns på behandlingshemmet idag men alla kommer inte ha någonstans att ta vägen, säger Lennart Scheierman som är enhetschef på hemmet. 

Stadsmissionen säljer nu herrgården med sju annex. Utgångpriset är 4,5 miljon kronor. Redan har ett 50-tal hört av sig. 10 har varit och tittat på fastigheten och marken som hör till och hälften av dem är också intresserade av att ta över verksamheten.

Det finns alltså en liten chans att delar av behandlingshemmet blir kvar fast med nya ägare, tror Lennart Scheierman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista