Vårdcentralen i Bålsta. Foto: Tina Halldén/SR Uppland.
håbo

Oro inför privatisering

"De är naturligtvis oroliga"
1:43 min

Oron och osäkerheten är stor på vårdcentralen i Bålsta när den ska privatiseras. Den 11 april är det tänkt att företaget Med Pro ska ta över verksamheten. Det beslutade landstinget i Uppsala redan i november förra året, men Med Pro har fortfarande inte skrivit på avtalet. Turerna kring privatiseringen verkar ha skapat en hel del oro bland personalen, enligt Agneta Wiberg som är förbundsombudsman på Vårdförbundet i Uppsala.

– De är ju naturligtvis oroliga eftersom det inte är någon som vet vad som kommer att hända. Det är ny arbetsgivare och då vet man inte hur den verksamheten kommer att vara.

Hon menar dock att oron dämpats nu när facket bokat in förhandlingar med Med Pro den första mars.

Det kommer bli en del stora förändringar i Bålsta under våren. Företaget Praktikertjänst planerar nämligen också att starta en vårdcentral i Bålsta i april, fast det är inte heller helt klart ännu.

Men Börje Wennberg, socialdemokratiskt Landstingsråd, tycker att det är märkligt att det tagit så lång tid som drygt tre månader för Med Pro att skriva under avtalet med Landstinget.

– Jag var ju helt övertygad om att det här var klart före jul. Beslutet togs en månad före jul och då borde det här i princip ha skrivits på, ja, veckan efter.

Vad tycker du om de här turerna kring det här ärendet?

– Jag blir ju väldigt undrande. Någon anledning finns ju naturligtvis till att det här bolaget tvekar att skriva på och så här lång tid.

Men enligt Niklas Rommel som är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör på landstinget i Uppsala län, är det inte konstigt att det tar tid.

– Det är en ganska stor affär det här, både för oss och för Med Pro och det tar sin tid.

Ingen i personalen ville prata med mig om privatiseringen, inte på band i varje fall.

Personalen får välja om de vill arbeta kvar i Bålsta med Med Pro eller om de vill stanna under Landstingets ledning. Å än så länge är det oklart hur många som väljer Med Pro. De måste ha bestämt sig senast den tredje mars.

Blir det många som väljer att fortsätta med Landstinget kan det, enligt Niklas Rommel, bli uppsägningar i Uppsala län utefter sist in-först ut-principen.

– De är ju kvar på Landstinget och kan få en annan placering på Landstinget och då kan det naturligtvis till syvende och sist bli någon övertalighet någonstans. Men det behöver inte vara någon på vårdcentralen. Det kan vara någon på någon annan verksamhet som blir övertalig som är senare anställd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".