Tvingas betala för medicinen

Femtonåriga Elisabeth Aveholt Franzén måste äta kortison fyra gånger om dagen. Hon har haft hjärncancer och klarar sig inte utan medicinen. Trots det måste hon betala för behandlingen.
- Min dotter har en livsuppehållande medicinering som inte är gratis. Medan insulin till exempel, som är livsuppehållande, är kostnadsfritt. Elisabeths mamma Agnetha Aveholt får nu betala för medicinen till högkostnadsskyddet träder in, vid 1 800 kronor. Egentligen är det inte så mycket pengar, säger hon. Men ett funktionshinder medför också många andra kostnader. Medicinen är bara en del. Familjen har fått betala för kortisionet sedan högkostnadsskyddet gjordes om. Tidigare fanns Elisabeths medicin på en gratislista. Elin Mickelsson, som är departementssekreterare på socialdepartementet, berättar att det var svårt att hålla listan uppdaterad. Vissa mediciner som var gratis kunde användas mot flera krämpor. Därför valde man att istället införa högkostnadsskyddet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista