1 av 2
Kommunalråden Mohamad Hassan (FP) och Cecilia Forss (M). Fotograf: Dan Pettersson/DP-Bild (Bilden är ett montage)
2 av 2
Bengt Sandblad (S)
Uppsala

Kommunalråd anklagas för lagbrott

"Det demokratiska arbetssättet sätts ur spel"
2:13 min

Uppsalas kommunalråd Cecilia Forss och Mohamad Hassan bröt mot kommunallagen när de tog in en konsult för att utreda Uppsalas skolor, det menar socialdemokraten Bengt Sandblad.

Sandblad menar att Forss och Hassan överträdde sina befogenheter då de arbetade för att anlita konsulten utan att förankra det i de kommunala nämnder de är ordförande i.

– Kommunalråden Cecilia Forss och Mohamad Hassan beslutade på egen hand att göra det här, utan att följa de regler om upphandlingar vi är tvungna att följa, och utan att de nämnder som har ansvaret över huvud taget var informerade, säger Bengt Sandblad.

Upplandsnytt berättade i går om att moderaten Cecilia Forss och Folkpartiets Mohamad Hassan lovade en konsultfirma att få uppdraget som utredare av Uppsalas skolor - detta en månad innan upphandlingen av uppdraget ens inletts. Och Bengt Sandblad menar att Forss och Hassans agerande inte enbart strider mot kommunens egna upphandlingsregler utan också mot kommunallagen. Enligt Sandblad hade Forss och Hassan varken i deras egenskap av kommunalråd eller i deras egenskap av ordförande för var sin skolnämnd befogenhet att besluta om att ta in konsulten:

– En ordförande får inte besluta annat än om nämnden har delegerat till ordföranden att göra det. Och nämnden har inte delegerat till ordföranden att ta kontakt och diskutera med den här konsulten. Ett kommunalråd kan inte heller gå in och agera å en nämnds vägnar, säger Bengt Sandblad.

I båda fallen menar Bengt Sandblad att en politiker bryter mot kommunallagen.

Mohamad Hassan och Cecilia Forss säger att det var i egenskap av nämndordförande de tog kontakt med konsulten:

– Allt vi har gjort har haft koppling till nämnden. Och när han anklagar oss för att åsidosätta nämnden eller den demokratiska processen, då har han gått för långt i sina anklagelser, säger Mohamad Hassan.

Men Forss och Hassan tog inte bara kontakt med konsulten utan tog också ett beslut, utan upphandling, om att konsulten fick jobbet, vilket framgår bl a av ett tackbrev från konsulten. Beslutet togs senare tillbaka och fick göras om.

– Alltså, vi har ju erkänt att vi gjorde ett misstag, och efter det tog vi upp det i nämnden och allt gick rätt till, och det tycker jag inte man kan göra till en så stor affär som Bengt Sandblad har gjort, säger Cecilia Forss.

– Man har ju försökt att sopa igen spåren efter sig och ta beslut i efterhand och så vidare, säger Bengt Sandblad.

– Att säga att vi sopar igen spåren, det är faktiskt grovt förtal, säger Cecilia Forss.

 – Det är grova anklagelser, och sånt kan vi inte acceptera, säger Mohamad Hassan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".