enköping

"Ett baklänges sätt att arbeta"

"Det är ett baklänges sätt att arbeta"
2:00 min

Enköpings kommun har idag beslutat att anlita en konsult för 275 000 kr för att utreda den kommunala måltidsverksamheten, eftersom den utmanats av en privat entreprenör enligt utmaningsrätten. Oppositionen reserverade sig och socialdemokratiska oppositionsrådet Helena Proos är kritisk till att de här utmaningarna innebär en stor kostnad för kommunen.

– Jag tycker att utmaningsrätten är ett baklänges sätt att arbeta. Varje utmaning kostar tid och tid är ju pengar - tjänstemännen kostar pengar. Och nu har vi ett material framför oss som vi fattat beslut om i dag och det är ett bevis för att utmaningsrätten kostar kommunen pengar. Och jag tycker inte det är värt de pengarna eftersom jag tycker det är ett baklänges sätt att arbeta.

Socialdemokraten Helena Proos och den övriga oppositionen i kommunstyrelsens arbetsutskott reserverade sig mot beslutet att anlita en konsult.

Utmaningsrätten innebär att privata aktörer, som tror att dom kan driva en kommunal verksamhet mer effektivt kan utmana kommunen att upphandla verksamheten.

Den 3 december förra året mottog Enköpings kommun en utmaning från företaget ISS Facility Services som gäller kommunens måltidsservice inom förskola, skola och äldrevård.

Kommunen är skyldig att bedöma om utmaningen är tillräckligt intressant för att få vidare med en upphandling. Flera andra verksamheter har utmanats men ingen utmaning har antagits än.

I det här fallet tycker kommunen sig behöva en konsult med specialkompetens - som kostar kommunen 275 000 kr.

Men moderata kommunalrådet Anna Wiklund försvarar utmaningsrätten och beslutet att anlita en konsult.

– Vi har haft utmaningsrätten i kommunen i nästan fyra år. Vi tycker det är ett jättebra sätt att med andra ögon se vilka verksamheter som kan skötas och drivas i annan regi.

– Det vi ska göra nu är att ta fram en nulägesbeskrivning som gör det möjligt att bedöma om utmaningen är tillräckligt intressant för att gå vidare till en upphandling.

Det här kostar 275 000 kr, är det försvarbart?

– Ja, det är det absolut efter som vi inte bara kan köra på i tron att det vi alltid gör är det bästa.

Socialdemokratiska oppositionsrådet Helena Proos håller inte med om det.

– Det är alldeles för mycket pengar. Vi börjar hamna i ett kärvare ekonomiskt läge och att då använda 275 000 kr till att utreda om vår egen verksamhet gör ett bra jobb eller inte tycker jag inte är ett sunt sätt att använda skattepengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".