Äldre tvingas dela rum

Gamla trängs i flerbäddsrum, får sällan gå ut och har svårt att ta emot besök. Ros äldeboende i Norrtälje får nu allvarlig kritik av Länsstyrelsen. Hemmet fungerar dåligt på flera olika sätt.

Länsstyrelsen tycker att lokalerna på Ros äldreboende gör det svårt för de äldre att ha någon integritet. Av de 138 personer som bor på hemmet har bara fem en egen toalett. Över 30 gamla bor i fyrbäddsrum. Ingen har ett eget kylskåp och tillgång till enklare matlagning. Lotta Liwergren är äldreskyddsombud och har granskat Ros. Hon tycker att hemmet liknar en gammeldags långvårdsavdelning utan något privatliv för de gamla.

- Att inte ha en egen lägenhet att dra sig undan i, att inte kunna ha sina egna saker med sig. När man ska duscha eller gå på toaletten måste man ut i korridoren.

Lokalerna gör också att det är svårt att ta emot besök. De gemensamma rum som finns är inte hemtrevliga, säger Lotta Liwergren. Dessutom är besökstiderna mycket begränsade.

- Det beror ju på att man har flerbäddsrum. Får någon besök störs de andra.

När Länsstyrelsen granskar ett äldreboende gör de intervjuer med de som bor på hemmet och pratar också med anhöriga och personal. Lotta Liwergren säger att många i personalen jobbar på ett bra sätt, men hon såg också en del dåligt bemötande.

- Det kan handla om att man inte pratar till de som bor där, utan man pratar om dem. Att man säger nedlåtande saker om de äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".