Socialen måste lyssna mer på barnen

Socialtjänsten måste bli bättre på att se till barnens intressen. Länsstyrelsen har granskat socialtjänsten i Enköping, Håbo, Tierp, Östhammar och Älvkarleby.

Kommunerna är duktiga på att ta hand om brottsoffer och missbrukare, visar rapporten. Däremot brister det i barnperspektivet. När det gäller till exempel socialbidrag tänker man alldeles för lite på barnen. Utredaren Birgit Rengren Borgersen menar att två av tre socialbidragsutredningar är bristfälliga i det här avseendet.

- Där måste man få med barnens situation i sina bedömningar. Hur har barnen det i familjer som under lång tid är i behov av ekonomiskt bistånd för sin försörjning. Här finns det en hel del att göra.

Birgit Rengren Borgersen säger att det till exempel kan handla om ansökningar om bistånd till fritidsaktiviteter. Det är viktigt att socialtjänsten tar reda på vad som blir konsekvensen av att ett barn får gå på en aktivitet eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista