Inget skydd för hotade kvinnor

Det saknas ett skyddat boende i Uppsala för kvinnor som är hotade av sina män eller pojkvänner.  Varje dag görs minst en anmälan i länet av en kvinna som blivit slagen. Men varken Uppsala kommun eller kvinnojouren kan hjälpa kvinnorna.

- Vi har ju fått säga nej till ett par kvinnor i veckan som sökt skyddat boende hos oss. Det är fruktansvärt.

Ingetora Gumbel på kvinnojouren i Uppsala berättar att minskade anslag gjort att man inte kan ha kvar sitt skyddade boende. Många kvinnor behöver akut hjälp, men ingen kan i nuläget hjälpa till. Uppsala kommun har sedan länge planer på att öppna ett hem för hotade kvinnor. Men eftersom det boendet inte uppfyllde säkerhetskraven har allt blivit försenat.

Roger Jolinder är direktör på kontoret för vuxna med funktionshinder. Han ansvarar för att det ska finnas någonstans för hotade kvinnor att ta vägen. Hans bild är att kvinnorna i dag får skydd, även om hemmet inte står klart.

- Vi ska vara väldigt medvetande om att det finns ett omfattande stöd från kommunens socialtjänst.

Roger Jolinder menar att de lägenheter som socialtjänsten har räcker till för kvinnor som akut behöver fly sitt hem.  Men Mary Nilsson, som är chef för invivid och familjeomsorgen i Uppsala, håller inte alls med. Hon tycker inte att det fungerar som det ska i dag.

- Nej det gör det inte. Det behövs mer än så. Och det behövs framförallt någonstans att bo där man kan få stöd av personal i den här krisen.

Kommunens boende ska nu vara klart i början på september, men både polisen och kvinnojouren tycker att platsen där det ska ligga är fel. Kommunen hade förra hösten också skrivit var det skyddade boendet skulle ligga i sina kommunala handlingar. De är offentliga och vem som helst kunde ha tittat i  dem. Först när Upplandsnytt upptäckte misstaget, ändrade kommunen i handlingarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".