Svårt få sommarjobb i länet

Ungdomar som sökt jobb i kommunen via sommarförmedlingen i Uppsala har haft det ovanligt svårt att få jobb i sommar. Mer än hälften av de sökande fick inget sommarjobb.

På sommarförmedlingen för gymnasieelever på Uppsala kommun har man fått in 1600 ansökningar till 350 jobb i sommar. Förra året fanns det 400 jobb och inte inte lika många sökande.

Bercem Gündem på arbetsförmedlingen säger att den främsta anledningen till att så många ungdomar inte fått sommarjobb i år beror på att sommarförmedlingen fått samma summa pengar som förra året men timlönen för feriejobben har ökat.

Josefin Södergård är ute tillsammans med LO i Uppsala län och informerar ungdomar om deras rättigheter på arbetsmarknaden. Hon säger till Upplandsnytt att de som har ett sommarjobb ofta är så glada att de fått jobb att de inte är observanta på vad de har för rättigheter som sommaranställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista