Halverat anslag till mansmottagningen

Mansmottagningen i Uppsala, som hjälper män att sluta slå sina kvinnor, har fått sina anslag halverade. Det trots att både de kvinnor som misshandlas och de som arbetar med våld mot kvinnor är eniga om att det är viktigt att hjälpa de här männen.

Idag fortsätter Upplandsnytt serien om våld mot kvinnor.

Hans Åberg är verksamhetsansvarig på mansmottagningen i Uppsala.

- Vi har ett ganska gott nätverk av kontakter med både polis och frivård, och i några fall hustrun eller fästmön. I 85-90 procent av fallen har vi inte belägg för något nytt våld.

Mansmottagningen är idag de enda i Uppsala som hjälper män att sluta slå sina kvinnor. De arbetar både med gruppterapi och enskild terapi för att få männen att kontrollera sin ilska och att lösa problem på annat sätt än med våld.

Förra året satsade Uppsala kommun mer på mansmottagningen och de fick en halv miljon i bidrag, mer än en tredubbling jämfört med året innan, men i år så halverades alltså anslaget.

Hans Åberg säger att de skulle vilja ge männen gratis vård, men idag tvingas de ta ut en avgift för behandlingen och det kan göra att vissa män väljer att inte komma hit, säger han.

Roger Jolinder är direktör på kontoret för vuxna med funktionshinder:

- För att nå en ekonomi i balans måste man göra prioriteringar.

Josefine som bor i Uppsala blev slagen av sin före detta kille. Han fick aldrig nån hjälp å om männen inte får hjälp så fortsätter våldet, säger Josefine (som egentligen heter något annat).

- Man behöver ge männen hjälp också. Man behöver få dem att förstå att de behöver gå till kurator eller psykolog och få hjälp med varför de gör det här, så de kan komma ur det också.

Hans Åberg håller med henne. Om männen inte får vård är det stor risk att de fortsätter med våldet, antingen inom den relation de har eller om de träffar nån ny.

Rikskvinnocentrum 018-61140 00

Kvinnojouren Uppsala 018-101049

Kvinnojouren Enköping, 0171-440242

Kvinnojouren Tierp 0293-10022

Kvinnojouren Östhammar 018-139000

Mansmottagningen mot våld 018-134600

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".