1 av 2
Foto: M Spencer Green/AP/Scanpix
2 av 2

Handslag, kram eller puss?

"Inte alla svenskar hälsar på samma sätt"
3:28 min

Kindpussandet har blivit ett vanligt sätt att hälsa i Sverige på sistone. Annars tar vi gärna till den familjära stora famnen. Men handslaget håller ställningarna som vanligaste hälsningssätt.

Det finns nästan lika många sätt att hälsa som det finns nationaliteter och folkslag i världen, och det kan lätt bli väldigt stelt om man inte vet vad som gäller.

 – Man känner sig dum om man hälsar på ett felaktigt sätt, säger etnologen Gillis Herlitz. Man erbjuder en hälsning och den accepteras inte...

Gillis Herlitz tror att det nya kindpussandet kommer från stjärnornas Hollywood och inte alls från Sydeuropa som en del vill hävda.

 – Det tror jag inte alls. Den här gruppen som kindpussar och kramar ideligen, riktar inte sina blickar i första hand mot Sydeuropa utan mot kändisar i USA. Där har det länge varit tradition att kramas och pussas på Oscarsgalor och vad det nu kan vara...

Han tror också att vi svenskar är lite särskilt rädda för att göra bort oss när vi ska hälsa på folk utomlands. Helt i onödan dessutom.

 – Vi gillar inte att göra fel. Människor från andra delar av världen kör sitt race, och så får det bli som det blir...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".