Beatrice Ask. Foto: Björn Olsson / Scanpix.
UPPSALA

Samarbete mot ung kriminalitet

Justiteminister Beatrice Ask om projektet
4:46 min

I dag presenterade regeringen en pilotverksamhet som ska motverka att unga blir kriminella. Det är bland annat genom att bätre samarbete mellan myndigheter som man ska kunna hindra ungdomar på glid att bli kriminella.

Försöket ska göras i fyra städer i landet, bland annat Uppsala, och så här säger justitieminister Beatrice Ask om projektet:
– Det som är nytt är att Rikspolisstyrelsen får ett konkret uppdrag att se till att samla ihop myndigheter kring den konkreta uppgiften att identifiera ungdomar i riskzonen i ett område och sen agera, säger hon.

Senast i juni i år ska försöket ha satts i gång och sen ska det hålla på till hösten 2012. Det är Rikspolisstyrelsen som ska initiera pilotverksamheten och som sen ska samarbeta med bland annat Socialstyrelsen, Kriminalvården, Ungdomsstyrelsen och Sveriges kommuner. Inga extra pengar kommer att satsas, men Magnus Andersson som är ordförande för unga KRIS i både Uppsala och hela Sverige och som själv har bakgrund som tungt kriminell tror att projektet kan ha effekt:
– Jag är helt säker på att det är det rätta, det enda jag hoppas är att det verkligen blir så. Det handlar om att komma tidigare till insikt om vad som håller på att hända med en ung person, säger han.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".