1 av 10
Kondoleansbordet på Reginateatern. Foto: Tina Halldén/SR Uppland.
2 av 10
Komikern Lasse Eriksson avled 3 mars under en föreställning i Uppsala. Foto: Sune Fridell
3 av 10
Lasse Eriksson. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
4 av 10
Stefan Grundin, Stellan Sundahl och Lasse Eriksson, från programmet Snacka om nyheter. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix.
5 av 10
Lasse Eriksson. Foto: Nina Pettersson.
6 av 10
Staffan Lindberg, Erik Lidholm och Jacke Sjödin på Reginateatern dagen efter Lasse Erikssons bortgång. Foto: Tina Halldén.
7 av 10
Reginateatern har öppet för folk som vill signera den kondoleansbok de lagt fram. Foto: Tina Halldén.
8 av 10
Jacke Sjödin och Paul Kessel på Reginateatern dagen efter Lasse Erikssons bortgång. Till höger skymtar Staffan Lindbergs ärm. Foto: Tina Halldén.
9 av 10
Reginateatern har öppet för folk som vill signera den kondoleansbok de lagt fram. Foto: Tina Halldén.
10 av 10
Den resterande ensemblen från uppsättningen Fyra lyckliga män, från vänster Staffan Lindberg, Erik Lidholm och Jacke Sjödin. Foto: Tina Halldén.

Komikern Lasse Eriksson är död

Jacke Sjödin: ”Jag minns mycket tydligt eftersom han var kärnfrisk i går”
2:50 min

Komikern och uppsalaprofilen Lasse Eriksson är död. Det var under en föreställning på Reginateatern i Uppsala på torsdagskvällen som han plötsligt tog sig för bröstet och föll till golvet. 

En läkare som satt i publiken påbörjade hjärt- och lungräddning, och därefter fördes Lasse Eriksson i ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala, men hans liv gick inte att rädda.

Skådespelaren Staffan Lindberg var på scenen tillsammans med Lasse Eriksson i går kväll och han berättar hur han upplevde situationen:

– Jag hör att Lasse säger "jag mår inte så bra, jag måste kliva åt sidan. Sedan i ögonvrån när vi avslutade numret så märker jag att han har fallit ihop så jag ringer ambulans samtidigt som Jacke frågar efter någon sjukvårdskunnig. Vi hade folk på plats här direkt som kunde sina saker, men det hjälpte inte.

Lasse Eriksson föddes i Piteå i Norrbotten 1949 och flyttade till Uppsala i början av 70-talet. Han brukade kallas Sveriges första stå-upp komiker, och han var också verksam som musiker och författare.

Han var även en kär medarbetare på Radio Uppland under många år och jobbade bland annat med det populära radioprogrammet Telespånarna som började gå i mitten av 90-talet. Han blev 61 år gammal.

Så här sa några av de profiler vi talat med om Lasse Eriksson.

Skådespelaren Erik Lidholm som också medverkade i uppsättningen Fyra lyckliga män:

– Han har ju dragit in mig i teaterlivet. Vi hade en duo som hette Du och jag och vi turnerade land och rike runt och gjorde även lite tv och mycket radio tillsammans och sedan drog vi igång här igen vid decennieskiftet.

Hur kändes det att komma ihop igen?

– Det var kul. Det är ju märkligt att man är ganska oförändrad.

Skådespelaren Staffan Lindberg medverkade också i uppsättningen Fyra lyckliga män och har även han känt Lasse Eriksson under många år. Han var faktiskt förband åt Lasse och Eriks Du och jag en gång i tiden. Han berättar vad Lasse Eriksson betytt för honom:

– Jättemycket, både som person, för han är en otroligt generös människa, men också som inspiration för att han hade ju en helt egen blandning av vetenskap och politik och stå-upp humor och totalt trams och den blandningen älskar jag.

Skådespelaren Jacke Sjödin, även han med i Fyra lyckliga män, berättar att han har svårt att förstå:

– Jag tror att det kommer att ta väldigt lång tid. Det är fullständigt surrealistiskt alltihop. Alla fokus i hela min värld går till hans fru och pojkar och familj.

Skådespelerskan Carina Lidbom:

– När man satt och pratade med honom och hade problem så var han väldigt klok att prata med. Man säger så här att vi ska luncha ihop. Men sedan så gör man det inte för att man jobbar och håller på och man säger sen, sen och det har jag tänkt på återigen att sen kanske inte finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".